Shinrin Yoku

Shinrin Yoku is een Japanse term en betekent letterlijk bos (shinrin) baden (yoku). Het woord bad verwijst naar het ondergedompeld zijn in de natuur. In Japan wordt het gezien als hét geheim om gezonder, rustiger en gelukkiger te worden.

Tijdens een bosbad ga je de natuur aandachtig beleven met al je zintuigen. Dit doen we door ongeveer 1,5 uur in het bos te zijn. We wandelen langzaam in stilte en doen oefeningen die gericht zijn op het openen van de zintuigen en op het contact met de natuur. Door het vertragen krijg je meer aandacht voor je omgeving en kun je meer uit je hoofd en in het nu komen. De oefeningen doen we ook in stilte waarbij je je aandacht kunt richten op de natuur en op het effect van de oefening op jezelf. Er zijn verschillende soorten oefeningen, bijvoorbeeld het observeren van iets kleins wat je tegenkomt en dit bekijken, eraan ruiken en voelen. Ook zijn er aardende oefeningen met visualisaties en ontspanningsoefeningen. Meestal gaan we ook een tijdje ergens stil zitten of liggen en gewoon luisteren en voelen wat er om ons  heen is. Door de oefeningen ontstaat er een diepere verbinding met de natuur.

De natuur heeft een ontspannend en helend effect op mensen. In Japan is hier veel onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat het nemen van een bosbad stress vermindert en het immuunsysteem versterkt. Ook kan  de bloeddruk dalen, concentratie en energie kunnen toenemen en het kan de nachtrust bevorderen.

Wees welkom om het een keer vrijblijvend uit te proberen en te ervaren!